Fertilitetsbehandling,  Kendt ægdonor,  Ægdonation

Del 6 – Ægdonationen og processen hos Danfert

IVF-syd havde tilbudt os, at vi kunne få en åben donor gennem dem. Hvor vi undtagelsesvis ville modtage en hel portion æg fra en kvinde i deres ægdonor-arkiv, valgte vi at takke nej.

Vi fulgte vores hjerte og mavefornemmelse, og valgte at flytte ægdonationen til Danfert på Frederiksberg inde i deres ægdonor-arkiv, valgte vi at takke nej.

Nu er det nu!

Den 25. april 2016 var Søren og jeg til indledende samtale hos Danfert, med henblik på at vi endelig kunne opstarte processen omkring ægdonationen med vores kære kendte donor.

Vi blev informeret helt generelt om hele processen omkring godkendelse af ægdonor, selve ægdonationen, samt udgifter til medicin og kompensation, som klinikken ikke stod for.

Ingen kompensation

Vi var fra start blevet informeret om, at vores donor ikke ville modtage kompensation fra klinikken. Vi synes dog ikke det var rimeligt, at hun ikke skule modtage kompensation, blot fordi hun var kendt donor, og at ægdonationen derfor blev anset for at være en ”vennetjeneste”.

Jeg er overbevist om, at hun ville have gjort det uden, men Søren og jeg valgt på ”ulovligvis” at kompensere hende alligevel. Hun fik den samme takst som alle andre, og vi betalte hendes udgifter i forhold til transport til scanning, medicin med mere.

Jeg skulle samme dag opstarte på p-piller, for bedst muligt at kunne kontrollere min cyklus frem til ægdonationen og tilpasse det efter den kommende ægudtagning på klinikken.

Til at starte med ville klinikken undersøge, om vi kunne få transporteret det frosne væv fra Sørens tidligere TESA fra IVF-syd over til Frederiksbjerg, så Søren ikke skulle igennem endnu en smertefuld udtrækning af testikelvæv.

Men det blev alt for omstændigt, og IVF-syd vurderede, at der var rigeligt med sædceller i vævet til endnu et succesfuldt udtræk. Derfor endte det med, at Søren skulle have taget væv ud samme dag som ægudtagningen på donor skulle foregå.

Nu sker det virkelig

10. maj fik vi nedenstående mail angående medicin og scanninger mv., som skulle koordineres frem til selve ægdonationen og lige pludselig kom det hele meget tæt på….

Jeg har valgt at vise jer de mails vi fik, for at I kan få et indblik i hvordan processen kan se ud, særligt når der skulle koordineres mellem to fertilitetsklinikker. For at gøre det nemt for os havde IVF-syd tilbudt at stå for mine scanninger frem til ægdonationen.

Mail fra Danfert

”Kære alle 3

Nu er puslespillet ved at gå op 😊

Donor kommer til København for at få taget blodprøver på fredag på Frederiksberg Hospital.

Anja tager sidste p-pille den 17/5, får menstruation omkring den 20/5 og starter på tablet estrofem 2 mg x3 dagligt den 22/5. Den 1/6 skal Anja scannes hos IVF-SYD for at se hvordan slimhinden ser ud.

Donor tager den sidste p-pille den 18/5, forventer menstruation omkring den 21/5, og ringer til IVF-SYD for at få en tid til en ultralydsscanning den 23/5, samt den 30/5.

Er alt som det skal være ved scanningen den 23/5, starter donor på Gonal-f 125 IE, som skal tages hver aften. Fra den 29/5 tager du også Orgalutran 0.25 mg om morgenen (en færdigsprøjte).  Orgalutran om morgenen og Gonal-f om aftenen.

Gonapeptyl 7 stk. Den skal I bruge begge to, donor skal kun have én af de 7 sprøjter. Gonapeptyl skal tages efter ægoplægning, samt Crinone eller Lutinus.

Jeg vil bede jer alle sammen om at læse denne mail grundigt igennem, så vi alle sammen har styr på hvad der skal ske, når vi går i gang om få dag”

Puha der var faktisk ret meget at holde styr på, så vi skulle holde tungen lige i munden 😊

1. juni fik vi endnu en mail om selve ægdonationen

”Kære Anja og xxxx-donor

Det ser rigtig fint ud med antallet af æg. Donor er 2 dage hurtigere end sidst. Ægudtagningen finder sted den 4. juni kl. 9.00. Det betyder at donor skal tage Gonal-f 125 IE i aften og Orgalutran 0.25 mg i morgen tidlig. I morgen aften tages Gonapeptyl, som donor har fået 1 af, kl. 21.00.

Kl. 9.30 laver vi TESE på Søren. Der er ingen specielle forholdsregler, men Søren skal vide, at der altid er en risiko for blødning og infektion i forbindelse med indgrebet. Kommer der blødning, skal der lægges is på. Ved kraftig blødning, misfarvning af pungen, smerter eller feber skal der søges læge.

Anja skal fortsætte med Estrofem tabletter som hidtil (slimhinden er rigtig fin) og begynder på Crinone lørdag morgen. Der skal tages 1 Crinone om morgenen og 1 ca. 12 timer senere på dagen.

Anja skal også tage 1 Gonapeptyl indsprøjtning fredag. Jeg er ikke på klinikken, det er en af mine kolleger som tager æg og sæd ud. De er godt orienteret. Hvis det er muligt at lave blastocyst dyrkning (det ved vi først mandag morgen), vil jeg råde jer til dette, og til at få lavet assisted hatching inden oplægningen. Held og lykke med det hele!”

Dagen før ægudtagning

Vi samlede donor op på Fredericia banegård, og kørte i fællesskab mod København dagen inden ægudtagningen. Da vi skulle møde meget tidlig på klinikken, var vi blevet enige om at tage en overnatning i København, dog hver for sig.

Ægudtagning

Så kom dagen hvor donor skulle have taget æg ud. Jeg gik med ind til ægudtagningen, fordi donor var nervøs og en smule bange for nåle, så vidt jeg husker. Rimelig stærkt at hun så melder sig som ægdonor, fordi det involverer immervæk rimelig mange nål og stik!

Da donor lå klar på briksen tog hun min hånd, og på dette tidspunkt var det, det mest naturlige for mig…. Sygeplejersken sagde, inden de gik i gang med ægudtagningen noget i retningen af ”at det var dejligt at donor havde taget en veninde med……Hvortil jeg svarede, at jeg såmænd var modtager…”.

Udtrykket i hendes ansigt kan jeg på ingen måde gengive eller forklare med ord……. Lad os bare sige, at jeg ikke tror hun har stået i den situation før…. Heller ikke der følte jeg mig forkert eller ukomfortable, det var jo bare sådan det var….

Men virkeligheden ramte mig….

Donor fik taget 11 æg ud, hvilket var fuldstændig uvirkeligt… men en helt igennem fantastisk følelse…… Men oveni ekstasen ramte virkeligheden mig (Og jeg sidder i skrivende stund med tårer løbende ned af mine kinder)

For lige der i det øjeblik, gik det op for mig, at jeg sagde farvel til mine egne æg og en genetisk tilknytning til et kommende barn.

Jeg måtte væk

Jeg undskyldte overfor donor, at jeg lige ville fortælle Søren om den flotte ægudtagning. Jeg fløj ud ad døren og ind på hvilestuen ved siden af, og så begyndte jeg at græde…….

I så lang tid havde jeg koblet hoved og krop fra og slet ikke mærket, hvordan hele denne process i virkeligheden havde påvirket mig…… Det var rart at få det ud og mærke hvad det gjorde ved mig, men også en ret voldsom oplevelse og indsigt…. At jeg havde været i stand til at lukke ned for mine følelser og fornemmelser, hvilket jeg i dag ville have ønsket at jeg havde fået hjælp til at få frem i lyset.

Jeg var på ingen måde i gang med at bakke ud af projektet, men jeg havde ikke kunnet forudsige, hvordan jeg ville have det i denne situation…….

Der er mange ting vi kan sørge for at tale med hinanden og ægdonor om, inden ægdonationen bliver en realitet, som beskrevet i vores miniguide. Men vi kunne på ingen måde forudsige, hvordan vi ville reagere i forskellige situationer, uanset hvor meget vi måtte have forberedt os!

Svar på befrugtningsgraden

Dagen efter fik vi at vide, at 8 af de 11 æg var blevet befrugtet, og vi ville blive ringet op dagen efter igen i forhold til hvor mange der havde delt sig.

Udskilningsprocessen var i gang.

På anden dagen var der kun 2 æg der havde delt sig som ønsket, dog var der et par stykker, som stadigvæk var med i opløbet. Danfert anbefalede derfor, at vi fik lagt et æg op allerede samme dag, fordi risikoen for at ingen af dem ville blive til blastocyster, var for stor.

Men halvvejs over Fyn, blev vi ringet op af klinikken, at de sidste 2 havde delt sig yderligere, så nu ville de faktisk anbefale at vi ventede til 5 dagen med oplægningen.

Det var en fornuftig beslutning, for på 5 dagen havde vi 3 flotte blastocyster……yeah!!!

Dagen inden min fødselsdag den 10. juni 2016 fik jeg lagt et frisk æg op i livmoderen, så nu var det bare at vente……. Jeg var jo faktisk allerede gravid, men det havde jeg jo været en del gange før, uden en blivende graviditet.

Den søde ventetid

Heldigvis blev ventetiden lidt mere luksuriøs end vanlig, idet vi skulle til Kreta med min familie…. Dog havde min søster netop meddelt at de ventede nummer 2, så nu håbede jeg virkelig, at det var vores tur…. For jeg kunne næsten ikke bære at skulle stå på sidelinjen igennem endnu en graviditet med min søster – uden at min egen mave voksede….

Uvidende om morgendagens positive graviditetstest

Læs med næste gang, hvor vi kommer til at stå med vores første positive graviditetstest

FacebookDel blogindlæg på facebook

Mit navn er Anja Faber, jeg er 37 år gammel. Jeg bor sammen med min mand Søren og vores 2 børn, Ellienor og Elliott på knap 3 år og 1 år. Jeg er pt. på barsel med Elliott, men når jeg til august vender tilbage til arbejdslivet, er det som Sundhedskonsulent i Hedensted kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *