Elliott Osvald,  Forældreorlov,  Født for tidligt

Orlov fra mit arbejde

Valget om at tage orlov for at blive hjemme og passe min søn lidt længere tid end planlagt!

Min lille fighter, Elliott!

Forhistorie

Jeg blev den 4. marts 2019 mor til Elliott, født uge 25+1 på Skejby Sygehus. Elliott havde, ifølge lægerne, et ukompliceret forløb uden alt for alvorlige tilstødende komplikationer. Efter 15 ugers indlæggelse blev vi udskrevet i THO den 7. juni 2019, 9 dage før min oprindelige terminsdato den 16 juni.

Efter hjemkomsten har vi umiddelbart ikke mærket synderligt meget til hans alt for tidlige ankomst. Elliott udvikler sig som han skal, dog ikke helt i takt med hans korrigerede alder. Men han har hele vejen igennem været i trivsel, og vi har som forældre haft en god evne til at læse ham og hans behov. Jeg har ofte intuitivt kunnet mærke, hvis han i perioder har haft behov for ekstra ro og hvile.

Besøg af sundhedsplejerske og ergoterapeut

Vi er efter udskrivelsen blevet fulgt tæt af både en sundhedsplejerske og en ergoterapeut fra Hedensted Kommune. Sundhedsplejersken har været særlig opmærksom på, at han vægt-mæssigt følger hans præmaturkurve. Så hun sikre sig at han tog det på han skulle. Ergoterapeuten har haft fokus på, at han rent motorisk udvikler sig som hans skal, og haft fokus på de udfordringer han har haft med overgangskosten.

Da vi opstartede overgangskosten tilbage i oktober 2019, havde Elliott bøvlet med maven, og vi startede derfor, i det nye år, op på Movicol, både morgen og aften.

Så hvorfor holde ham hjemme, når han trives og ikke umiddelbart har udfordringer som forhindrer en opstart i institution eller dagpleje?

Allerede efter hjemkomsten fra Skejby, fik jeg hurtig forlænget min barsel, så jeg først skulle tilbage i slutningen af august 2020.

Elliott var derfor skrevet op til at skulle overtage vores datters plads i en almindelig dagpleje 1. maj 2020. Men via vores ergoterapeut fik vi kendskab til, at vores kommune har såkaldte mini-dagplejere. Mini-dagplejen er for børn med særlige behov, og de har derfor kun 2 fast børn og én fast gæstedagplejer.

Indledende møde om minidagplejen

Jeg holdte et indledende møde med pædagogerne fra kommunen om en mulig opstart for Elliott i mini-dagplejen. Efter mødet blev der via sundhedsplejersken sendt en ansøgning afsted. Den skulle først igennem et visitationsteam, inden det endeligt kunne godkendes.

Så kom ”Corona”, og visitationsmødet blev udskudt. Oveni det havde vi fået at vide, at vi med al sandsynlighed ikke kunne få plads til ham i nærheden af vores bopæl. Hvilket ville betyde at min mand skulle ud på en længere køretur hver dag for at aflevere/hente ham.

Alt det taget i betragtning og det faktum, at et for tidligt født barn ofte vil trives allerbedst i vante omgivelser i eget hjem, gjorde at jeg begyndte at overveje at søge ekstra orlov fra mit arbejde.

Men det er jo ikke helt gratis, så hvad gør man så?

Jeg undersøgte om jeg kunne få tabt arbejdsfortjeneste. Men da Elliott ikke umiddelbart har fysiske eller psykiske udfordringer, kunne det fra mit synspunkt ikke svare sig at smide en ansøgning afsted.

Jeg har i stedet for søgt om at må passe ham i eget hjem, den såkaldte ”hjemmepasser-ordning”. Det er forskelligt fra kommune til kommune hvor meget tilskud man kan få. Men i Hedensted Kommune får jeg 6200 kr. om måneden før skat, så ikke en guldgrube. Men det er alligevel et beløb, der trods alt varmer kontra ingenting.

Orlovslængde

Jeg har fået orlov frem til og med 31 december 2020. Elliott forventes nu at starte i en helt almindelig dagpleje den 1. november 2020, og jeg har således knap 2 måneder til at køre ham stille og roligt ind.

Både Søren og jeg har ro i maven omkring vores beslutning, og vi glæder os over, at det er en mulighed for mig at tage orlov og passe Elliott hjemme lidt længere tid 😊

Vi ser begge frem til flere stunder som de her unden den ekstra orlov 🙂

Har du spørgsmål til vores valg, skal du være velkommen til at skive en kommentar herunder eller sende mig en mail på frufaber@outlook.dk

Hvis DU ikke har læst om vores forløb på Nyfødt Intensiv afd., kan du klikke HER og læse det allerførste indlæg om Elliotts fødsel.

Kærligst Anja

FacebookDel blogindlæg på facebook

2 kommentarer

 • Helle

  Tror det er en af de højere satser man kan få. Vi undersøgte også mulighederne for at jeg kunne hjemmepasse men det var meget lidt vi kunne få i støtte til det, så det var svært at realisere. Jeg blev dog også et par måneder længere hjemme og er i dag på deltid. Tiden gjorde rigtig meget for vores datter som fungere super godt i denne løsning.

  Det er en gave at kunne gøre det der føles rigtig for sig selv, sit barn og familien.

  Håber at I får en god start på institutionslivet og den nye dagligdag der venter. Nyd tiden indtil da.

  Kh Helle

  • Anja Faber

   Kære Helle
   Tusind tak for din kommentar. Jeg tror også Hedensted kommune ligge ret højt med deres sats!
   Jeg ser frem til det næste ekstra halve års tid med Elliott og håber at det kan gøre hans overgang til dagplejen nemmere 🙂
   Afholdte du mere orlov, fordi jeres datter ikke var klar til at starte op i institution eller?
   Dejlig sommer til dig og dine 🙂
   Kærligst Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *