Elliott Osvald,  Født for tidligt,  Status

Status – Elliott Osvald 1 år gammel

Præcis 1 år gammel – 4. marts 2020!

Han kan en helt masse..….

…..Og så er der nogle områder, hvor han er og har været MAX udfordret!

Søvn

Han sover generelt rigtig godt, både i løbet af dagen og om natten. 3 lure á 1-3 timers varighed, i alt 5-6 timer dagligt. Om aftenen/ natten sover han fra kl. 19-07, men bliver dog fortsat ammet 1-3 gange….. det SKAL snart høre op! Moren orker det snart ikke mere…

Motorik

Motorisk klarer han det også rigtig fint, dog kan jeg godt se, at han er lidt bagefter de andre børn i mødregruppen, selvom vi korrigerer med de 3,5 mdr. han er født for tidligt. Men han klør’ heldigvis på! Han ruller til begge sider, skubber sig bagud, og er så småt begyndt at lægge an til at kravle 🙂 Moren er fortrøstningsfuld.

Mad

Her har han så nogle udfordringer, MEN det er ikke nødvendigvis pga. hans præmaturitet. Hans storesøster Ellienor, havde nøjagtig de samme udfordringer med overgangskosten. Hans brækrefleks sidder for langt fremme i ganen, og når han får mad derop, og ikke umiddelbart kan få det væk med det samme, udløses brækrefleksen, det samme kan ske på tungen. Hvis han ikke får maden skubbet væk, kan han kaste et helt måltid op….. Pænt træls, når man nu endelig har fået noget i ham.

Vi har derfor de seneste 4-5 måneder kæmpet med at få både grød og mos i ham. Vi er endelig kommet op på 4 måltider om dagen, portionerne er fortsat små, men det dækker hans behov, og han ammes oftest kun 1 gang i løbet af dagen.

Ergoterapeutisk vejledning

For hjælpe til at brækrefleksen ikke udløses, laver vi dagligt øvelser…..

Vi får hjælp og støtte af en ergoterapeut fra Hedensted kommune, som kommer 2-3 gange om måneden. På de rigtig gode dage, er jeg oppe på at lave øvelserne de anbefalede 6 gange om dagen. Men jeg må være ærlig at indrømme, at det oftest kun bliver til 3-4 gange…. tiden forsvinder ligesom bare….

Øvelserne består i at stimulere hans hænder, fødder, ansigt, samt oralt på både tunge og gummer med forskellige stimuli. Vi bruger skuresvamp, tandbørste, hamphandske, nubrede ting/bolde, “mundswap” (som er frosset med saftevand), neglebørste mv. Jeg giver ligeledes tryk i hænder og fødder, også 6 gange om dagen.

Et udvalg af de stimuli vi bruger.

Vægt og præmatur-vægtkurver

Hans præmatur-vægtkurve har siden hjemkomsten i sommers taget et par dyk nedad. Elliott er derfor løbende blevet kontrolvejet af sundhedsplejersken. Jeg har talt med Nyfødt Intensiv afdelingen om hans kurver, når vi har været til kontroller, men de er ikke bekymrede, så længe han trives.

Afføring

Når der kommer noget ind, skal der også noget ud….., eller det burde der i hvert tilfælde skulle

Da vi tilbage i oktober startede op på overgangskosten, stoppede Elliott med at have daglige afføringer. Der kunne i værste fald gå over 14 dage og vi skulle hjælpe ham af med det fx ved hjælp af bugpres, varme klude og stimulering af numsehullet, anus eller endetarmsåbningen – kært barn har mange navne :-)!!!

I det nye år valgte vi at starte ham op på lactulose og senere movicol, for at få ordentlig gang i maven. På nuværende tidspunkt får han 2 breve om dagen, morgen og aften, jf. aftale med neonatallægerne på AUH.

Overstimulering

Vi oplever sjældent, at Elliott bliver overstimuleret, og når han gør, er han ret “god” til at vise det, og vi som forældre er blevet gode til at spotte det.

Typisk reagerer han ved, at han ikke kan finde ro, når han skal puttes til lur eller i seng om aftenen. Enkelte gange, er han blevet overstimuleret ved leg, fx hvis ergoterapeuten har været her, og vi har haft gang i diverse øvelser og stimuli. Så bliver han simpelthen for træt til også at kunne overskue at spise mos eller grød. De gange har jeg som oftest kunne amme ham i stedet for, og efterfølgende putte ham til lur.

Hvis DU har lyst til at læse om Elliotts forløb på AHU, kan du læse med fra start HER!

FacebookDel blogindlæg på facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *